Kalkulator dažbina

za frilensere u Srbiji za 2023.

Prečišćen tekst Zakona o porezu na dohodak (zaključno sa izmenama napravljenim decembra 2022.) možete u PDF formatu preuzeti OVDE>>.

Ispod ovog uvoda se nalazi Kalkulator dažbina – poreza i doprinosa – za frilensere kojima je boravište u Srbiji i  baziran je na tom Zakonu. Zakon stupa na snagu 1. januara 2023. Na osnovu njega, frilenseri su dužni da se kvartalno (tromesečno) samooporezuju, tj da podnose poreske prijave po završetku kvartala u elektronskoj formi putem odgovarajućeg portala u aprilu, julu, oktobru i januaru.

Ovaj Kalkulator je kreiran isključivo u želji da pomogne u pripremi za izvršenje ove obaveze, pri izboru modela za koji ćete se opredeliti prilikom plaćanja i sl. Ovaj Kalkulator nije i ne može biti zamena za zvaničan obračun iznosa dažbina za poreze i doprinose.

Da biste pravilno koristili ovaj Kalkulator, dovoljno je da unesete iznos Vaše bruto zarade, period na koji se odnosi (1 ili 3 meseca) i da odredite po kojoj stopi želite da se u Kalkulatoru obračuna doprinos za PIO. Polja ispod će se automatski ažurirati. Izrađenu kalkulaciju opciono možete poslati na željenu email adresu. Uneta email adresa neće biti korištena za druge stvari – spam poštu, reklame, radi ostvarenja poslovnog kontakta i slično.

Korištenje ovog Kalkulatora je besplatno i takvo će uvek biti.(*) u trenutku izrade ovog Kalkulatora, važeća stopa doprinosa za PIO je bila 25%, ali uz najave da će ona biti smanjena na 24%. Iz tog razloga, u kalkulatoru je ostavljena mogućnost da se ovaj procenat ručno određuje.

Unesi BRUTO ZARADU za odabrani period (iznos u RSD):


Obračun dažbina po Modelu 1 (pogodniji za niže ostvarene zarade):
Obračun dažbina po Modelu 2 (pogodniji za više zarade, sadrži obavezan upis staža):

Napomena: Obračun koji ovde možete napraviti je baziran na dostupnim zakonskim rešenjima i njihovim tumačenjima, ali nije zvaničan. Autor ove stranice ne snosi nikakvu zakonsku ili drugu odgovornost u slučaju da se pred Poreskom upravom ili drugim državnim organom obračun dažbina koji ovde napravite pokaže kao netačan ili neprecizan.

O autoru

Obren Markov, Senior WordPress Developer and Elementor Expert

Obren Markov je WordPress developer i dizajner sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti i na desetine kreiranih web sajtova iza sebe. Deo je zvanične zajednice Elementor profesionalaca a od strane Envato/ThemeForest priznat kao  autor Elementor template kitova. Kreira sajtove za krajnje korisnike, a takođe radi sa agencijama i nezavisnim WP dizajnerima kao podizvođač na njihovim projektima.

Basically about me

I’m Obren Markov, a senior WordPress developer, a qualified and university-educated IT professional accepted in Envato/ThemeForest as an Elementor template author and also in the Elementor Expert community.

I work directly for end users, but also for agencies and independent designers, complementing them in their projects.